vakio

käsittääkseni luonnontieteissä on kaikenlaisia sellaisia muuttumattomia totuuksia niinkuin pii ja painovoima ja valonnopeus. Sellaisia joita joku on hiljaa ja mietteliäästi tarkkaillut tuntikausia ja sitten keksinyt että heureka, tuossahan se pii ollamöllöttää eikä ikinä muutu miksikään. Ja on sitten vielä keksinyt että miten se lasketaan ja että sillä on jotain käyttöä yleisessä ja yhtäläisessä elämässä. (minulla ei kyllä henk.kohtaisesti ole kovastikaan käyttöä piille, mutta ihan kiva että se on.)

Viime aikoina olen ollut melko vakuuttunut siitä, että tutkijoilta on jäänyt huomaamatta yksi vakio.
Epä.
Epän määrä maailmassa on vakio, mutta se noudattaa jossain määrin entropian periaatetta. (esim. Isosiskon kokeman epän määrä n voi yhtäkkisestä hyvästä hetkestä johtuen muuttua määräksi n-1, mutta samalla hetkellä Pikkusiskon kokeman epän määrä kasvaa samassa suhteessa n+1)

Voisiko joku luonnontieteilijä nyt heti välittömästi tulla meille hiljaa ja rauhallisesti tarkkailemaan epän ilmentymistä ja sen entropiaa, ja laatia kaavan, jossa määritellään epä suhteessa vuorokaudenaikaan, epän kokijan yleiseen väsymykseen sekä muut mahdolliset ulkoiset muuttujat.
Ihan selvästi kartanomme on siinä määrin suljettu olomuoto, että epän määrä siellä on vakio.
Ja voisiko se sama luonnontieteilijä todeta myös, mahdollisimman vakuuttavasti vaikka jonkun hienon kaavan muodossa, että epää ei aiheuta äiti, vaan että se vaan kumpuaa suljetussa tilassa jotenkin ihan itseksens ja hyökkää sattumanvaraisesti valitun uhrin kimppuun.

Muuten tekisin ihan itse, mutten muista matikasta juuri muuta kuin kanttikertaakantti, ja sillä vissiin lasketaan pinta-alaa, eikä suinkaan epää.

ps.
epän läsnäolon tunnistaa siitä, että epäiltynyt nakkelee niskoja ja tuhisee ja ehkä jopa huulilta saattaa karata tuiskaus ihan epää! toisinaan epä aiheuttaa (ilmeisesti entropioituessaan henkilöstä toiseen) ovien äkillistä sulkeutumista melko kovaäänisesti.

ps2.
uhmaikäisten epätolenranssi on olematon.

ps3.
samoin on laita ilmeisesti myös murkkujen, mutta siitä ei vielä meidän kartanossamme ole evidenssiä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos nauruista! Tota epää vois tosiaan joku tutkia. Tässäkin talossa on monta ihmistä joiden mielestä epää on monikin asia. Ja yleensä omalla kohdalla.

    VastaaPoista
  2. Toi epää on niin tuttua. Vähän epää kun mä en saa ja niin edespäin. Kaikuu täälläkin huushollissa tuo epä aikasta usein :D

    VastaaPoista